LYLO piše blog

10.

12. 2013

 

Vrste materialov za oblačila

Avtor lylo dne 10. 12. 2013

Pri izbiri oblačil največkrat gledamo barvo, kroj in ceno, premalokrat pa material. Od njega je namreč odvisno, kako bomo oblačilo nosili in kako se bomo v njem počutili. Spodaj si zato preberi opise, pluse in minuse nekaterih najpogostejših materialov za oblačila.

Vrste materialov za oblačila

1. KRZNO

Vsi vemo, da je zloglasno krzno dejansko kožuh živali. Pridobljen je na zelo nehuman način, saj so nekatere živali ubite samo zaradi svoje kože. Ker je umetno krzno prav tako lepo, mehko in toplo, se zavij vanj - nosila ga boš lahko brez slabe vesti.

2. BOMBAŽ

Bombaž je naravni material pridobljen iz rastline bombaževec. Material je izredno trpežen, mehek in udoben, žal pa po določenem času nošenja in pranja izgubi svojo barvo in obliko.

3. SVILA

Svila je naraven material pridobljen iz niti bube sviloprejke. Ko se gosenica zabubi to bubo skuhajo in razvlečejo v svilene niti. Čeprav je svila lep, lahek in svetleč material je pridobljen na grozen način. Poleg tega je tudi drag in zahteven za vzdrževanje.

4. VOLNA

Volna je pridobljena iz ovčje dlake in jo poznamo že več kot tisoč let. Poznamo še različico kašmir iz dlake indijske koze, moher iz severno-afriške koze in angora volno iz dlake angora zajcev. Volna je izredno topla in mehka, vendar včasih bode našo kožo. Prav tako je treba paziti pri njeni negi – ob visokih temperaturah se skrči in ob nepravilnem sušenju lahko izgubi obliko.

5. USNJE

Usnje je strojno obdelana živalska koža, ki se uporablja tako za oblačila, kot za obutev. Je trpežen material, ki diha, vendar se lahko raztegne. Prav tako je pridobitev usnja neetična. Umetno usnje se imenuje skaj in je veliko bolj živalim prijazen.

6. NAJLON

Najlon je umeten material je bil izdelan leta 1930 kot nadomestek svile. Takrat so v modo prišle tudi najlonke – nepogrešljive nogavice za vsako žensko. Najlonske niti so trpežne in zato je tudi material zelo vzdržljiv, poleg tega je cenovno ugoden in vsestranski za uporabo. Vendar previdno pri likanju in pranju – najlon se ob visokih temperturah stopi.

7. LAN

Lan je naraven material narejen iz rastline lan in se za blago uporablja že tisočletja – že Stari Egipčani so vanj zavijali mumije. Je zelo lahek in zračen material, idealen za vroča poletja. Žal pa se material zelo hitro mečka.

8. POLIESTER

Izumljen je bil leta 1951 in je kombinacija umetnih sestavin. Prav zaradi tega je zelo trpežen, enostaven za vzdrževanje in nošenje. Žal pa material ne diha in zato ni prav prijazen koži. Prav tako ni razgradljiv, kar pomeni veliko breme za okolje.

Ko kupuješ nov izdelek pokukaj na etiketo, ki ti bo povedala iz kakšnega materiala je narejeno oblačilo. Najpogosteje gre za kombinacijo več različnih materialov (npr. 80% bombaž, 20% poliester).

Izberi oblačilo iz materiala v katerem se boš počutila dobro in udobno. Najbolje tako, ki ne zahteva veliko nege in ga boš lahko nosila dolgo časa...


več blogov


×