LYLO piše blog

31.

01. 2015

 

Sestavine v kozmetičnih produktih

Avtor lylo dne 31. 1. 2015

Priznam, da pri nakupu kozmetičnih produktov gledam na embalažo, znamko, ceno,... nikoli pa ne gledam sestavin, ki jih produkt vsebuje, kar je seveda velika napaka. Vzemi si čas in preveri kaj vse določen produkt vsebuje in kaj vse boš nanesla na svoj obraz, lase ali telo. Seznam nekaterih najpogostejših sestavin v kozmetiki najdeš spodaj.

Sestavine v kozmetičnih produktih

topila

Topilo ima v kozmetičnem produktu funkcijo, da topi in nosi aktivne sestavine produkta. To je najpogosteje voda in različni alkoholi, kot naprimer ethanol in ethly alcohol.

vlažilci

Ohranijo kožo in lase navlažene in preprečujejo njihovo izsušitev. Najpogostejši so cetly alcohol, glycerin in lactic acid.

antioksidatni

Antioksidatni preprečujejo poškodbe in staranje celic. Najpogostejši so: vitamin C, vitamin E in izvlečki zelenega čaja. 

emulgatorji

Emulgatorji omogočajo, da se v produktu voda in olja mešajo skupaj. Najpogostejša sta ceteanyl alcohol in stearyc acid.

konzervansi

Konzervansi preprečujejo vdor bakterij in mikrobov v kozmetični produkt in s tem podaljšajo njegovo uporabnost. Najpogostejša sta benzoate in benzyl alcohol.

maščobe

Maščobe in rastlinska olja poskrbijo, da so lasje in koža mehki in voljni. Najpogostejši so castor oil, allantoin in lanolin.

detergenti

Detergenti imajo funkcijo čiščenja. Ustvarijo peno, ki s kože in las odstrani maščobo in nečistoče. Najpogostejša sta sodium laurel sulfate in coco betaine.

dišave in barvila

Skoraj vsak produkt vsebuje tudi dišavo in barvila. Napisani so čisto na koncu seznama, oznaka CI 42090 je naprimer modra barva, oznaka CI 77007 pa svetlo modra barva.

V naslednjih objavah na blogu si boš lahko prebrala katere sestavine v kozmetičnih produktih so škodljive in kaj vse vsebujejo ličila, zato ostani z nami


več blogov


×